Plateletten Zengin Plazma (PRP ) Uygulaması
Plateletler yara iyileşme sürecinde temel rol oynayan büyüme faktörleri kompleksinin ana kaynağıdır.Plateletten zengin plazma (PRP ) ; referans hattının üzerinde platelet (Trombosit) içeren otolog kandan elde edilen plazma fraksiyonudur.
PRP son dönemde yaygın bir kullanım alanı bulmuştur.Fizik tedavi, Ortopedi,cerrahi,diş hekimliği,kalp damar cerrahisi,plastik cerrahi alanında kullanılmaktadır.Özellikle ortopedik ve travmatik cerrahide kemik,kartilaj ve doku defektlerinde en fazla gelecek vaad eden teknik olarak görülmektedir.Dermatolojide,daha çok kronik yara,ülserler ve yanık bakımında kullanılır.Son yıllarda kozmetik dermatoloji alanında da kullanılmaya başlanmıştır.
Normal bir pıhtıda %93 kırmızı kan,%6 platelet ve %1 ise beyaz kan hücresi bulunmaktadır.PRP bu oranı platelet lehine tam tersine çevirir.Yani platelet %93,kırmızı kan %6,beyaz kan hücresi ise %1 dir.ELİSA ve immunopresipitasyonla ölçüldüğünde içeriğinde 7 kat artmış TGF-beta ,30kat artmış PDGF ve 10 kat artmış EGF görüldügü çalışmalar mevcuttur.
Hazırlanışı
İdeal olarak PRP uygulamalarında işlem öncesi kan alınır. Antikoagulanlı kan santrifüje edildiginde 3 kısma ayrılır. Alt kısım saf eritrositlerden oluşur,orta kısım buffy coat denen kısım platelet ve beyaz kan hücrelerinden oluşur ve en üst kısımda plazma bulunur.Çekilen kanın yaklaşık %10 kadarı PRP olarak elde edilir.
Normalde iyi bir PRP ‘de en az 1 milyon platelet olmalıdır. Antikoagulanlı durumda 8 saat kadar saklanabilir.İşlem sırasında PRP aktive edildikten sonra sekresyon 10-15 dakikada biter .10. dakikada salınan faktörler en yüksek konsantrasyonda bulunurlar.işlem yaparken bu özelliğe dikkat etmek gerekir.
Endikasyonları
- Omuz,kalça ve diz osteoartriti (Kireçlenme)
- Omuz,kalça,diz ve ayak bileği eklem çevresindeki yumuşak dokuların harabiyeti (Tendinit,Meniskopati vs)
- Topuk dikeni
- Dirsekte Tenisçi dirseği ve Golfçü dirseği
- Cilt bakımı ve kırışıklık tedavisi
- Kronik yara ve yanık tedavisi
- Saç dökülmesi
Dermatolojide Kullanım Alanları
PRP’nin dermatolojide kullanım alanları yara iyileşmesi ,cilt gençleştirme ,ince çizgiler ve kırışıklıklar , volümetrik doldurma ,akne sikatrislerinde ,alopesi ,selülit ,strialar’dır.Doku maniplasyonuna gerek duyulmadan yüz ile ilgili işlemlerden sonra (kimyasal peeling,roller ,lazer ) yara iyileşmesini artırmak ve hızlandırmak amaçlı kullanılmaktadır. Amaç yaşlı ve hasar görmüş deriyi hipodermal dokuları stimüle etmek ve yenilemek , böylece de yeni bir dermis üretmektedir. Tamamen doğal ürün ve tedavi seçenekleri isteyen hastalar için PRP kullanımı uygun bir seçimdir.
Saç transplantasyonu sonrası kullanılabilir. Burada tedaviye PRP eklemin mantığı daha güçlü ve dolgun saç büyümesi elde edebilmek ve işlem sonrası eliminasyon ve absorbsiyon ile kaybedilen %15-30’luk saç kaybını minimalize etmektedir.PRP içeriğindeki VEGF8 ve PDGF4 gibi angiogenez kolaylaştırıcı proteinlerin güçlü saç büyümesine sebep olduğu bilinmektedir.
Etki Mekanizması
PRP içeriğindeki TGFa ve beta ile neo-kollajenoz,EGF ve VEGF ile neo –vaskülarizasyon ,PDGF ile ekstraselüler matriks formasyonu ile sonuçta doku rejenerasyonu ve gençleştirilmesi sağlanır.Fibrin jel (bio-glue)gibi davranak cerrahi sırasında ve sonrasında homeostazisi sağlar ve deri fleplerinde doku yapıştırıcısı görevi görür.Alerjik değildir ve muhtemel infeksiyonlar ( HIV , Hepatit B ve C vb.)açısında güvenlidir.Otolog olduğu için rejeksiyon riski yoktur.Yara iyileşme sürecini içeriğindeki az miktardaki lökosit , antikor proteolitik enzimler sayesinde fizyolojik antibiyotik görevi görürler.Plazma içeriğinde ayrıca hormonlor ,biyotransforme vitaminler ve diğer besinler bulunur.Dermal ve hipodermal enjeksiyonlar şeklinde kullanım kolaylığı olan bir üründür.Plazma toplama işlemi ofis ortamında yapılabildiği için kullanımı son derece uygun bir yöntemdir.
Kontrendikasyonları
Platelet disfonksiyon sendromu ,Kritik trombositopeni , hipofibrinojenemi ,hemodinamik dengesizlik,antikoagülan tedavisi,akut ve kronik enfeksiyonlar, kronik karaciğer patalojisi ve gebelerde kullanılmamalıdır.
Uygulama Sonuçlarını Değiştiren Faktörler
Hastanın yaşı , cinsi,ırkı,deri kalitesi,eşlik elden altta yatan hastalıklar ( DM gibi ) , başlangıç yara bölgesi , yara derinliği,yara süresi , yara lokalizasyonu,PRP içeriğindeki platelet sayısı gibi durumlar PRP uygulama sonuçlarını değiştirir.